İmplant alanında faaliyet gösteren firmalar, Dental İmplant Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMPLANTDER) altında toplandı. Dernek, implant tedavisinde Türkiye’yi bölgenin merkezi haline getirmeyi hedefliyor.
Yapay diş kökü olarak adlandırılan ve gerçek diş yapısını taklit eden dental implant üreticileri ve ithalatçıları, Dental İmplant Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMPLANTDER) çatısı altında toplandı.
İMPLANTDER Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Oğuz Akyüz, Türkiye’de yıllık 400 bin adet olan implant talebinin çok yakında 1 milyon adede ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi.
Akyüz, İMPLANTDER ile implant üreticileri ve tüccarları bir araya getirmeyi başardıklarını belirterek, “Bu birliktelikle Türk implant sanayisi için dünya çapında marka yaratmayı ve implant ticareti ile uğraşan şirketlerimizi ihracat yapan büyük kuruluşlar haline getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’yi implant tedavisi konusunda bölgesinde en çok tercih edilen merkez haline getirmek ve sağlık turizmine önemli katkılar sağlamak amacıyla çalışmalar yapacağız” dedi.
Eğitim Merkezi Kurulacak
İmplantoloji konusunda Türk diş hekimlerinin dünyanın en iyi hekimleri arasında yer aldığını vurgulayan Akyüz, ancak aktif çalışan 30 bin diş hekimi içinde hâlâ implant tedavisi yapmayan ciddi bir kesimin olduğuna dikkat çekti. Akyüz, AB üyeleri Ortak Kalkınma Projeleri başvurusu için girişimlerde bulunduklarını, üyeleri için yurt içi ve yurt dışı üniversiteler tarafından akredite olmuş son teknolojiye sahip uygulamalı bir implant eğitim merkezi kurmayı hedeflediklerini belirterek, “Türk akademisyenlerini de fahri üyelik yöntemi ile dernek çatısı altında buluşturmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Yıllık Talep 3 Milyon
Oğuz Akyüz, Türkiye’nin son yıllarda sağlık turizm merkezi olma yolunda önemli gelişmeler kat ettiğini, alınacak bir dizi tedbir ve teşviklerle implant sektöründe kısa vadede 2-3 milyon adet yıllık talebe ulaşılabileceğini dile getirdi. Akyüz, İMPLANTDER’in gerek yurt içi gerekse yurt dışında tanıtım faaliyetleri başlatmak üzere devlet destekleri konusunda çalışmalarına hız verdiğini ve komiteler oluşturduklarını anlattı. Derneğin Genel Sekreteri Gökhan Çervatoğlu da, implant konusunda faaliyet gösteren firmaları derneğe üye olmaya davet etti. Derneğin ilk genel kurul toplantısı, 25 Temmuz 2013 günü yapılacak.
Sağlık Bakanlığı ile Denetimde İşbirliği
İmplantder Başkanı Oğuz Akyüz, Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından implant ürünlerini de kapsayacak yeni bir denetleme mekanizmasının oluşturulması çalışmalarında yer almayı planladıklarını söyledi. Kalitesiz ve ucuz implantların Türkiye’ye bavul yöntemiyle giriş yaptığı konusunda uyarıda bulunan Akyüz, şöyle konuştu: “İmplant tedavi hizmeti alan hastalar, zamanla kullandığı implantların parçalarına ihtiyaç duyabilir. Dolayısı ile implantların kalitesi kadar satışını yapan firmalar da gerek yedek parça stoğu gerekse hizmet kalitesi açısından hekimlere ve hastalara en iyi ve en hızlı desteği verebilmeli. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 2012 yılından bu yana sektörü denetlemek ve belli bir standarda ulaştırmak için yoğun çalışmalar yapılıyor. Bizler de bu çalışmalarda aktif rol almayı, bürokrasiden uzak ancak sektör temsilcilerinin ve dernek üyelerinin fikirleri ışığında kararların alınmasını sağlamak istiyoruz.”